We gebruiken veel minder chemische middelen

25 november 2019

In een zwembad gaat meestal chloor. Dat werkt prima om het water schoon te houden, maar voor het milieu is het minder goed. Daarom werken we nu op steeds meer parken met zout-elektrolyse: we maken zelf chloor, van zout en elektriciteit.

Zout-elektrolyse heeft 3 voordelen.;

  • De kwaliteit van dit chloor is zo goed dat we hier 75% minder van nodig hebben dan van gewoon chloor. In het water dat we afvoeren zit daardoor ook minder chloor.
  • We kunnen ter plekke de chloorproductie aapassen aan het aantal zwemmers. Daardoor gebruiken we per zwemmer minder water en energie.  
  • Het vervoer van chloor is risicovol - en dat is met dit systeem niet meer nodig.

UV-behandeling zwembadwater - breiden we uit op meer parken
Bij de meeste van onze parken gaan wij het zwembadwater desinfecteren met ultraviolet (UV) licht. Dat is het zonlicht waar onze huid bruin van wordt. We laten het water door een installatie stromen die er een UV-lichtbundel op schijnt, wat bacteriën doodt. 

Dit is een milieuvriendelijke, efficiënte en zelfs goedkopere manier van water desinfecteren dan bijvoorbeeld chloor. In zwembaden die op deze manier zijn gedesinfecteerd zit dan ook 80% minder chloor. Dat zwemt ook fijner: geen prikkende ogen meer! 

Natuurbad - Landal Orveltermarke 
Ons zwembad op Landal Orveltermarke in Drenthe blijft schoon op een natuurlijke manier. Dit natuurbad heeft namelijk een zwemgedeelte en een zuiveringsdeel. Hier loopt het water door een aantal lagen grind en waterzuiverende planten, wat het water kraakhelder maakt. 

In dit natuurbad hoeven we dus geen chloor te gebruiken. Bovendien is het niet nodig om het zwembad jaarlijks leeg te halen en opnieuw te vullen. Dat scheelt heel veel water per jaar. En onze gasten hebben er ook plezier van, want geen chloor betekent ook geen prikkende ogen! 

Biologisch afbreekbare zeep 
Daarnaast doen we nog meer om te voorkomen dat we grondwater vervuilen. We gebruiken namelijk altijd biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen met Ecolabel. 

Meer biodiversiteit op en rond onze parken
WAT
We streven naar optimale biodiversiteit
Biodiversiteit is de diversiteit aan planten- en diersoorten op een plek. Wij willen een positief effect hebben op de biodiversiteit op en rond onze parken. 

Als je bedrijf bestaat uit ruim 110 parken van elk zo'n 20 tot wel 60 hectare natuur, dan heb je een enorme kans om een positief effect te hebben. Die willen graag benutten.
WAAROM
Zonder biodiversiteit verzwakt de natuur
Diversiteit is essentieel voor de natuur. Van het kleinste insect tot de grootste walvis: als er één schakel in de keten wegvalt, verzwakt de volgende schakel.

Neem bijvoorbeeld de bij. Die bestuift planten en bomen waar wij mensen van eten. Het aantal bijen neemt wereldwijd sterk af, en dat heeft dus ook invloed op planten én mensen.