Sterren kijken in het holst van de nacht
Midden in Nationaal Park Lauwersmeer ligt Landal Suyderoogh. Bij uitstek een unieke locatie te noemen. Want de omgeving is ook aangemerkt als Natura 2000 gebied én Dark Sky Park! Een donkertegebied waar het nachtleven bestaat uit vleermuizen spotten en sterren kijken. We reisden af naar het noorden van Nederland voor een interview met parkmanager Frans Hegeman. Hij weet als geen ander hoe bijzonder de locatie is, overdag maar vooral ‘s nachts!
Slim omgaan met verlichting

Frans vertelt: “Landal Natuurdorp Suyderoogh ligt midden in het Dark Sky Park Lauwersoog. En Dark Sky betekent letterlijk duisternis in de nacht. De ligging van dit vakantiepark is uniek, midden in een donkertegebied. Dit betekent ook dat we daar rekening mee moeten houden. Afgelopen jaar hebben we alle lantaarnpalen vervangen voor exemplaren die minder aanwezig zijn, om zo lichtvervuiling te minimaliseren. Maar comfort en veiligheid bieden aan de gast mogen niet aan onze aandacht ontsnappen. De lantaarnpalen op het park schakelen daarom met een schemerschakelaar aan op 100% waarna ze automatisch in vier stappen van 100% naar 40% gaan gedurende de nacht en in de loop van de ochtend branden ze steeds weer een beetje feller, waarna ze uitschakelen zodra het daglicht voldoende aanwezig is. En ook de vervanging van de buitenlampen van de woningen voor eenzelfde systeem staat op de planning.”

“Het is hier écht heel donker”

Natuurliefhebbers reizen graag af naar dit stukje van Nederland. Om sterren te kijken met een telescoop en de Melkweg te spotten. Frans: “Nieuwe maar ook terugkerende gasten blijven zich verbazen als ze hier komen en vertellen me dat het écht nog veel donkerder is dan ze vooraf dachten of zich konden herinneren.” Op het park ontvang je bij de check-in informatie over het Dark Sky Park. Zo leer je hoe je het beste om kunt gaan met de buitenverlichting van je accommodatie bijvoorbeeld. En krijg je informatie over het leven van de vleermuis. Het vakantiepark is het leefgebied van een aanzienlijk aantal type vleermuizen. Je ziet ze midden in de nacht en ze slapen overdag in de vleermuizenhotels op het park! 

Wil je op stap met een gids en een nachtwandeling meemaken in de regio? Kijk tot 2 weken voorafgaand aan jouw aankomst op Landal Suyderoogh in de Landal App. Hier vind je het meest actuele activiteitenoverzicht. 

Sterren kijken vanaf Landal Suyderoogh