“De zon scheen echt waanzinnig mooi door het bladerdak. We wandelden in de bossen op de Veluwe. En we hoorden niets anders dan de natuur... Dat was écht genieten”, vertelt een goede vriendin mij tijdens ons wekelijkse lunchmomentje. Ze is in Nationaal Park Veluwezoom geweest. Het gefluit van de vogels vulde de lucht, het zachte geritsel van de bladeren werd een bekend geluid tijdens de wandelingen. En het spotten van bijzondere vogelsoorten, eekhoorntjes en uilen was geen uitzondering tijdens de vakantie van mijn vriendin. Terwijl ik luister, droom ik weg bij een weekend in de natuur samen met mijn gezin. Ik kan niet wachten om dit idee thuis voor te leggen. 
Natuurgeluiden

Mijn vriendin vervolgt enthousiast haar verhaal: “De Veluwe was de perfecte plek voor lange wandelingen in de natuur met mijn gezin. Terwijl de zon langzaam ondergaat, worden we vergezeld door het vrolijke getsjirp van krekels en rondrennende eekhoorntjes. De kinderen konden niet wachten om hutten te bouwen in het bos. ’s Avonds ploften we met het gezin neer rond een knisperend kampvuur terwijl de marshmallows zachtjes aan het roosteren zijn. Een blik omhoog omhulde een heldere sterrenhemel, die hier veel beter te zien was dan in de stadse omgeving. Terwijl we naar de sterren keken, hoorden we enkel op de achtergrond het gekwaak van kikkers in de nabijgelegen rivier en vogels die hun plek verraden door het gestruin tussen de blaadjes. De kinderen raakte enthousiast en wilde op onderzoek uitgaan. Hier vond je échte natuurgeluiden.“

Een beetje privacy

Ik raak enthousiast over het weekend weg in de natuur en vraag mijn vriendin alle tips te delen. “Na een heerlijke dag vol natuurgeluiden gingen we naar de accommodatie op Landal Coldenhove. En hier stopte het niet. Dit park bevindt zich namelijk midden in de natuur. Een nacht slapen op de Veluwe, wie wil dit nou niet? ’s Ochtends werden we niet wakker gemaakt door rondrijdende auto’s, maar door het geluid van vogels die zich leken te verstoppen in de omringende bomen. Een fietstocht met het hele gezin door de Veluwse natuur lonkte. De paden en de bossen leken oneindig. Het mooie fietsritje werd abrupt gestopt door geluiden uit het bos. Een groot gewei kwam tevoorschijn, waardoor inmiddels een groepje natuurspotters nieuwsgierig waren komen kijken. Een groot hert wist zich nog net te verstoppen achter de bomen. De kinderen wilden uit enthousiasme roepen, waarop geadviseerd werd dit niet te doen. Niet te vergeten dat we letterlijk in zijn achtertuin stonden. En dit was nog maar één van de vele diersoorten die je kunt tegenkomen tijdens een fietstocht door de Veluwse natuur.”

Natuurlijke herinneringen

“Op zondagochtend namen we met het gezin afscheid van de Veluwe met een mengeling van mooie herinneringen en heimwee. De kinderen speelden nog wat in de losgekomen bladeren en ik pakte mijn fotocamera erbij. Een weekend als dit moest gefotografeerd worden! Nadat de kinderen kenbaar hadden gemaakt nog niet naar huis te willen, attendeerde de receptioniste van Landal Coldenhove ons op de Echt Natuur Podcast van Landal. Tijdens de rit naar huis luisterden we aandachtig naar de natuurgeluiden door de speakers. Zo bleef de natuur ook thuis nog dichtbij."

Eenmaal thuis aangekomen ontwaak ik uit de verhalen van het weekend weg in de natuur van mijn vriendin. Nog even en ik kan dit idee gaan voorleggen aan mijn partner en kinderen. Ik weet zeker dat zij hier ook enthousiast van zullen worden. Want wie wil er nou niet even van het dagelijkse leven ontsnappen en terug naar de basis, de natuur in gaan? Ondertussen luister ik naar de Echt Natuur Podcast zodat ik ook nu kan genieten van de natuur dichtbij. 
 
Liefs, Lotte