Bekijk de sterren

"'s Nachts sterren kijken is spannend!" - Emile (8)

Ontdek het heelal

Voor het meest bijzondere uitje van de herfstvakantie reist u naar de donkerste plekjes. Speur in de zogenaamde Dark Sky Parken de hemel af en herken de fonkelende sterren van de Melkweg. Wie ziet de Grote Beer en Venus het eerst?

Tip 1: Zoek het échte donker op

In de nacht is het donker. Toch? Nou, dat valt tegen. Er is in Nederland zo veel (kunst)licht dat het zelfs ’s nachts moeilijk is om sterren te zien. Om sterren te kijken moet het écht donker zijn. Het Lauwersmeer in Groningen en de Boschplaat op Terschelling mogen zich officieel Dark Sky Park noemen. Ook op de andere Waddeneilanden kunt u deze herfstvakantie goed sterren kijken.

Tip 2: Neem handige hulpmiddelen mee

De aarde draait zodat sterren nooit op dezelfde plek staan. Een handig hulpmiddel voor beginnende sterrenkijkers is daarom een planisfeer. Dit is een draaibare sterrenkaart, waarmee u de sterren en sterrenbeelden eenvoudig leert kennen. Een planisfeer koopt u bij de boekhandel of online. Met een verrekijker haalt u de sterren dichterbij. En oh ja, vergeet vooral niet iets warms mee te nemen. Vooral als de hemel helder is kan het ’s avonds flink afkoelen.

Tip 3: Is een ster altijd een ster?

Als u omhoog kijkt, ziet u dat er één ster feller schijnt en groter is dan alle andere sterren. Dat is de Avondster, alleen… het is geen ster, maar de planeet Venus. Dat verklaart ook waarom deze ‘ster’ veel feller schijnt. Venus bevindt zich in ons zonnestelsel en sterren zijn zonnen uit andere delen van het universum. Daarom staat Venus dichterbij de aarde.

Tip 4: Zoek de Grote Beer

Het echte sterrenkijken begint met het zoeken naar de Grote Beer. Dit sterrenbeeld wordt gevormd door meerdere sterren. In de volksmond wordt de Grote Beer ook wel het ‘steelpannetje’ genoemd. De Grote Beer is gemakkelijk te vinden. Fijn voor beginnende sterrenkijkers!

Tip 5: De Poolster is hét ijkpunt van het heelal

De Poolster is de helderste ster, toch? Dat niet, maar de Poolster is de enige ster die nauwelijks beweegt. Daarmee is de Poolster hét ijkpunt aan de sterrenhemel. Er is een ezelsbruggetje om de Poolster te vinden. Trek een denkbeeldige lijn van de ster rechtsonder in het steelpannetje (de Grote Beer) naar de ster rechtsboven in het pannetje. Die afstand trekt u drie keer door en voilà… de Poolster.

Nog wat galactische weetjes

  • Vallende sterren zijn kleine ruimtesteentjes die onze dampkring binnenkomen.
  • Ons melkwegstelsel bestaat uit maar liefst 200 miljard sterren.
  • SkyView of Night Sky zijn apps die helpen sterren(beelden) te herkennen.
  • De hemel boven Kielder Observatory in Engeland behoort tot de donkerste luchten van de wereld waar je soms zelfs het noorderlicht ziet.

Dark Sky-locaties

Enthousiast over het bezoeken van een Dark Sky Park? Kom deze herfstvakantie naar een van de Waddeneilanden of Noord-Engeland en ontdek samen sterrenbeelden en bijzondere planeten.

Lees meer artikelen zoals deze:

Op vakantie met uw kind

Kerstactiviteiten

Kids

Topactiviteiten in de schoolvakanties